Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Sogneudflugt til Hvidsten Kro - "De efterladte"

Dato
Torsdag d. 16. juni 2022, Kl. 09:00 til kl. 17:30
Sted
Ved gadekæret i Nørre Tranders, Lemvigvej 100, 9220 Aalborg Øst
Medvirkende
Helle Krogsbøll & Christina B. Mortensen
Pris
350,-

 ”Hvidsten Gruppen – de efterladte” 

Besøg i Spentrup Kirke & på Hvidsten Kro samt kaffe på Restaurant Bramslev Bakker

I juni 2012 arrangerede vi i forbindelse med lanceringen af filmen Hvidsten Gruppen en sogneudflugt til Hvidsten Kro på Randers egnen, for at se og høre historien omkring modstandsgruppen. Kroejer Marius Fiil fra Hvidsten Kro samt familien og deres nærmeste venner besluttede sig i 1943 for at danne Hvidsten Gruppen, der modtog våben, ammunition og sprængstof nedkastet af engelske fly.

Filmen om Hvidsten Gruppen blev set af 765.000  biografgængere og har bl.a den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen på rollelisten som Gudrun Fiil.

Fortæller Hans Nejsum, som bor lokalt og har fulgt Fiil slægten og indspilningerne af filmen om gruppen, kom og levendegjorde på spændende vis historien om modstandsgruppens medlemmer og familien Fiil. Familien Fiil mistede på tragisk vis flere af deres familiemedlemmer, da tyskerne i slutningen af 2. Verdenskrig pågreb gruppens medlemmer og henrettede dem.

Når vi efter 10 år igen arrangerer sogneudflugten til Hvidsten Kro bliver det umiddelbart efter lanceringen af den nye film Hvidstengruppen II – De efterladte, med biografpremiere 10. marts 2022. Filmen fortæller videre om familien Fiil og hvordan de overlevede at miste mand, bror og svigersøn. I filmen følger man familiens to kvinder Gerda og Kirstine, da de som medlemmer af gruppen måtte afsone i Vestre Fængsel efter pågribelsen.

Sogneudflugtens første stop bliver i Spentrup Kirke, hvor Gudrun Fiil & datteren Gerda begge                  ligger begravet. Gudrun blev enke efter Marius Fiil og forsøgte i årene efter 2. Verdenskrig at holde sammen på familien efter tragedien.

Vi har været så heldige, at Hans Nejsum har lovet at fortælle for os igen og vil møde os i kirken og begynde sin fortælling dér denne gang. Specielt for kirken er, at St. St. Blicher var præst hér i en årrække og fik en afgørende betydning for familien Fiils skæbne.

Fra Spentrup Kirke kører vi videre til den nærliggende Hvidsten Kro, hvor Marius Fiils oldebarn i dag driver kroen. Vi vil hér få serveret stedets legendariske æggekage med flæsk og purløg. Hans Nejsum vil herefter fortælle videre om Hvidsten Gruppen og optagelserne til film nummer 2. Bagefter er der mulighed for på egen hånd at gå ud og besigtige Mindelunden, kalkmalerierne med kroens historie og det lille museum om Hvidsten Gruppen, som blev etableret for 4 år siden ved hjælp af midler fra A.P. Møller Fonden.

Vi kører hjemad ad naturskøn rute og slutter dagen af med kaffe og kage på Restaurant Bramslev Bakker nær Hobro. Restauranten har én af Danmarks smukkeste placeringer på toppen af Bramslev Bakker og man vil således kunne nyde sin kaffe med panorama-view over bakkerne og Mariager Fjord.

Egenbetaling: 350 kr. (excl. drikkevarer til frokosten) 

Tilmelding: Nørre Tranders Kirkekontor fra 11. april – 31. maj kl. 12.00.

Deltagelse i turen forudsætter, at man er selvhjulpen. 

Ophavsret: